Tanım ve Tarihçe :
1943 yılında Mobilya ve Dekorasyon Bölümü adı altında açılan bu alan 2006-2007 öğretim yılından itibaren Mobilya ve Dekorasyon Teknolojisi Alanı adını almıştır. Bu alanda eğitim gören öğrencilerimiz 10. sınıfta temel mesleki dersleri gördükten sonra 11. sınıftan itibaren Mobilya İmalatçılığı eğitimi alacaklardır. Mobilya imalâtçısı; hazır veya sipariş alarak iş resmini tasarlayan; çizen, ölçülendiren; iş organizasyonunu yapan; iş güvenliği önlemlerini alan; malzemeyi seçen, şablon, kalıp, numune hazırladıktan sonra makinelerde ağaç ve ağaç ürünlerini işleyerek sabit ve hareketli mobilya yapan ve bu mobilyaları kontrol eden meslek elemanıdır.
Hedeflerimiz : Temel hedefimiz ülkemizin ve Avrupa´nın bu alanda ihtiyaç duyduğu ara elemanı ihityacını karşılamak ve yüksek öğretim kurumlarına öğrenci yetiştirmektir.
Öğrenci Profili :
Bu alanda eğitim görecek öğrencilerimizde aradığımız özellikler şunlardır;
• İş ahlâkına sahip,
• Görme ve işitme duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olan,
• Göz ve ellerini uyumlu bir şekilde kullanabilen,
• Uzun süre ayakta duracak ve fiziksel güç sarf edecek kadar bedenen sağlam,
• Ruhsal olarak sağlıklı,
• Tasarı yapabilen ve estetik görüşe sahip,
• Dikkatli ve titiz,
• Mesleki eğitim almış olmaları.
Eğitim Kariyer İmkanları :
Meslekî eğitim orta öğretimde, ağaç işleri ile mobilya ve dekorasyon ana meslekleri altında mobilya imalâtçılığı alt meslek dalında verilmektedir. Meslekle ilgili ön lisans düzeyinde eğitim; meslek yüksek okullarının mobilya ve dekorasyon bölümlerinde verilir. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olan ya da olacakların ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavı’na girmeleri gerekir. Öğrenciler yeterli “Sayısal” puanı almaları koşulu ile sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara, Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Meslekî eğitimini başarı ile tamamlayanlara mobilya ve dekorasyon ön lisans diploması ve tekniker unvanı verilir. Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde; mobilya ve dekorasyon öğretmenliği, ağaç işleri endüstri mühendisliği, orman endüstri mühendisliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Ayrıca meslek lisesinin mobilya ve dekorasyon bölümünden mezun olanlar ÖSS’ye girip yeterli sayısal puanı almaları durumunda da yine aynı bölümlere girme hakkına sahiptir.
İş Bulma İmkanları :
Bu mesleği yapan bir kişi kamuya ve özel sektöre ait fabrika ve atölyelerde çalışabilir, kendi iş yerini açabilir. Kamu sektöründe çalışanlar, işçi statüsünde toplu iş sözleşmesine tâbi olur. Özel sektörde çalışanların ücreti kişi ile işveren arasında anlaşma ile belirlenir. Ücret; bilgi, yetenek, çalışma kapasitesi ve sektörün ücret düzeyleri göz önüne alınarak değişkenlik gösterir. Tecrübe, ücret belirlenirken önem kazanmaktadır.