Tanım ve Tarihçe :
Alanımız !943 yılında Metal İşleri Bölümü adı altınd açılmıştır. çok yüksek elektrik ve ısı iletkenliğine sahip, kendine özgü parlaklığı olan madenlerin ortak adıdır. Metal teknolojileri ise metal ve metal alaşımların sıcak ya da soğuk olarak biçimlendirildiği bir sanayi dalıdır.
Bu alanda çeşitli metaller ısıl işlemlere tabi tutularak kaynak, perçin ya da cıvatayla birleştirilir. Ayrıca, çelik yapımı ve metal süsleme işleri de alandaki faaliyetler arasında yer alır. Bu alan; malzemeyi işleyen ve şekil veren makineler, ekipmanlar ve süreçlerden oluşmaktadır. ayaklardan iskeletlere ve aksesuarlara kadar mobilyaların birçok yerinde metal malzemeler tercih edilmektedir. Beyaz eşyaların, dış aksamlarının yanı sıra, motorunda da metal bulunur.
Metalin yaygın olarak kullanıldığı bir başka sektör ise ısıtma ve havalandırma cihazları sektörüdür. Isıtma sektöründe kaloriferler dökme ya da sac metalden yapılabilir. Havalandırma sistemleri ise genellikle sac metallerden oluşturulur.Her türlü kara, hava ve deniz taşıtlarının yapımında birincil ham madde metaldir. Araçların motoru, iç ve dış aksamında metal teknolojisi ürünlerinden yararlanılmaktadır.Metal telekomünikasyon cihazları, elektronik ve elektrikli cihazlar, endüstriyel cihaz ve makine imalatının yanı sıra her türlü metal fabrikasyon ürünlerde kullanılan bir maddedir.
Hedeflerimiz :
Ülkemizde son yıllarda metal teknolojilerinde kullanılan teknolojide önemli gelişmeler meydana gelmiştir. Bu gelişimler ürün kalitesini arttırmanın yanı sıra ürün çeşitliliğini de beraberinde getirmiştir. Dolayısıyla üretim sürecinde makine ve teçhizata hakim, işlemleri profesyonel biçimde yapacak nitelikli iş gücüne daha fazla ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Bu nedenle Meslek liselerinin metal teknolojisi alanını tercih eden öğrencilerin, mezun olduktan sonra işsiz kalma ihtimalleri yok denecek kadar azdır. Hedefimiz ülkemizin ve Avrupa´nın metal teknolojileri alanında ara eleman ihtiyacını kapatmak ve aynı zamanda Yüksek öğretim kurumlarına bu alanda öğrenci yetiştirmektir.
Öğrenci Profili :
Bölüm öğrencilerimizde aradığımız özellikler şunlardır:
• İş ahlâkına uygun davranan,
• Tüm duyu organları sağlıklı şekilde çalışan,
• Titiz, yaratıcı, sabır ve estetik görüş sahibi,
• Mesleki yeniliklere açık,
• Üç boyutlu düşünebilen,
• Temel matematik, fizik, malzeme ve işleme bilgisine sahip,
• Ekip çalışmasına yatkınlıktır.
Eğitim Kariyer İmkanları :
Meslekle ilgili alandan mezun olan öğrenciler kendi Meslekî ve Teknik Eğitim Bölgesi içinde yer alan bölümler ve kendi bölgesi içinde olmayan meslek yüksek okulları ile açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilirler. Bölüm mezunlarının sınavsız olarak geçebilecekleri bölümler; makine, hasat sonrası teknolojisi, mekatronik, tarım alet ve makineleri, metalürji malzeme, metalografi ve malzeme muayenesi olarak sıralanabilir.Metal teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, üniversite sınavına girerek sayısal puan türüne göre öğrenci alan 4 yıllık metal öğretmenliği bölümünü tercih ederlerse ek puan hakkı kazanırlar.
İş Bulma İmkanları :
Meslek elemanları, sanayide her türlü metalin kaynakla birleştirilerek bir ürün ortaya koyulduğu işletmelerde görev alabilir. Kamu kurumlarının veya özel işletmelere ait kuruluşların fabrika ya da atölyelerinde çalışırlar. Bu meslekte küçük yatırımlarla bir iş yeri açmak da mümkündür. Mesleğini seven, iş ahlâkına sahip ve kendini mesleği konusunda geliştiren kaynakçılar her zaman iş bulabilir. Çalışma süreleri, çalıştıkları yer gibi faktörler meslek elemanlarının alacakları ücretlerde etkili olur.