Tanım ve Tarihçe :
1990 yılında Matbaa Bölümü adı altında açılan bu alanımız 2006-2007 öğretim yılından itibaren Matbaa Alanı adını almıştır. Mesleki alanımız bünyesinde okuyan öğrenciler 10. sınıfta temel mesleki eğitimi aldıktan sonra 11. sınıftan itibaren Ofset Baskı Operatörlüğü eğitimi alacaklardır.
Ofset baskı operatörü; hazırlanmış baskı kalıplarını makineye bağlayan, baskı ile ilgili ayarları ve baskı çıkış ayarlarını yapan, baskı sürecini kontrol eden kişidir. Meslek elemanı ayrıca, baskı bitiminde makinenin periyodik temizlik ve bakımını yapar, ofset baskı araç ve gereçlerini kullanır.
Hedeflerimiz :
Çağımız teknolojisinin hızla gelişmesi matbaacılıkta büyük yeniliklere yol açmıştır. Günümüzde kullanılan bilgisayar kontrollü baskı makineleri ve diğer yeni cihazlar artık matbaacılıkta kalifiye eleman ihtiyacını artırmıştır. Gelişmiş teknolojileri takip eden, makine ve teçhizatlarını sürekli yenileyen piyasaya, alanında uzman ve kalifiye eleman yetiştirmek en büyük hedefimizdir.
Öğrenci Profili :
Bu alanda eğitim görecek öğrencilerimizin sahip olması gereken yeterlilikler şunlardır:
• İş ahlâkına sahip,
• Estetik görüş sahibi,
• Güzel sanatlara karşı ilgili,
• Hayal gücü zengin, yaratıcı,
• Yeniliklere açık, teknolojiyi yakından izleyen,
• Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
• Görsel zekâsı gelişmiş,
• Renk ve şekilleri en ince ayrıntıları ile algılayabilen,
• Dikkatini belli bir noktaya yoğunlaştırabilen,
• İnsan ilişkilerinde başarılı kişiler olmalarıdır.
Eğitim Kariyer İmkanları :
Lise eğitimi sonrasında meslek yüksek okullarının matbaacılık, matbaacılık ve baskı teknikleri, fotoğrafçılık, fotoğrafçılık ve kameramanlık, matbaacılık, serigrafi bölümlerine sınavsız geçiş hakları vardır. Meslek elemanları, ÖSS’de eşit ağırlık puan türünde, matbaa öğretmenliği lisans programını tercih edebilir. Ayrıca özel yetenek sınavı ile öğrenci alan baskı sanatları, cilt, grafik, grafik tasarım, grafik öğretmenliği, grafik tasarımı programlarına yönelebilir.
İş Bulma İmkanları :
Ofset baskı sistemi ülkemizde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Çeşitli tiplerde ve ebatlarda ofset baskı makinelerinin olması çalışma alanını genişletmektedir. Kamuda ve özel sektörde çalışma imkânı vardır. Ayrıca meslek elemanları kendi iş yerlerini de açabilir.Ofset baskı operatörleri; matbaalar, gazete, kitap, dergi basım evleri, banknot matbaaları gibi yerlerde çalışma imkânına sahiptir. Eğitimini tamamlayan kişi rahatlıkla iş imkânı bulmaktadır. Ülkemizde her zaman bu alanda iyi eğitimli iş gücüne ihtiyaç vardır. Kendini mesleğinde geliştirmiş bir meslek elemanı, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere sanayisi gelişmiş yabancı ülkelerde de çalışabilir.Meslek elemanları; çalışmaları, nitelikleri ve tecrübeleri oranında ücretlendirilir.