Tanım ve Tarihçe :
1943 yılında Tesviye Bölümü adı altında kurulan bu alan 2006-2007 öğretim yılından itibaren Makine Teknolojisi Alanı adı altında eğitim verecektir. Bu alanda eğitim görecek öğrenciler 10. sınıfta temel mesleki dersleri aldıktan sonra 11. sınıfta belirlenen dal derslerini alacaklardır.
Hedeflerimiz :
Temel hedefimiz ülkemizin ve Avrupa´nın bu alanda ihtiyaç duyduğu ara elemanı ihityacını karşılamak ve yüksek öğretim kurumlarına öğrenci yetiştirmektir.
Öğrenci Profili :
Bu alanda eğitimini sürderecek öğrencilerimizin taşıması gereken özellikler şunlardır;
• İş ahlâkına sahip,
• Duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olan,
• El, ayak ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
• Titiz, sabırlı ve yaratıcı,
• Mesleği ile ilgili teknolojik yenilikleri takip ederek mesleğinde kullanabilen,
• Üç boyutlu düşünebilen,
• Temel matematik, fizik, malzeme ve işleme bilgisine sahip,
• Malzemeleri estetik olarak işleyebilen,
• Ekip çalışmasına yatkın,
• Kendisi ve çevresi ile barışık kişiler olmalıdır.
Eğitim Kariyer İmkanları :
Makine teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler makine resim-konstrüksiyon, makine, endüstriyel kalıpçılık, hasat sonrası teknolojisi, makine yağları ve yağlama teknolojisi, mekatronik, tarım alet ve makineleri, otomotiv, oto boya karoseri doğrultma teknikerliği, sondajcılık, metalurji malzeme, gemi makineleri, metalografi ve malzeme muayenesi, termik santral makineleri, termik santrallerde enerji üretimi, raylı sistemler makine teknolojisi, bilgisayar destekli teknik çizim meslek yüksek okulu programlarından birine sınavsız geçiş yapabilirler.Bu alandan mezun olan öğrenciler, üniversite sınavına girerek sayısal puan türüne göre öğrenci alan talaşlı üretim öğretmenliği, kalıpçılık öğretmenliği, mekatronik öğretmenliği, tasarım ve konstrüksiyon öğretmenliği, makine resim ve konstrüksiyon öğretmenliği ve otomotiv öğretmenliği gibi 4 yıllık eğitim programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan hakkı kazanırlar.
İş Bulma İmkanları :
Bu işi yapan kişiler; her türlü makine imalâtı yapan fabrikalarda, atölyelerde çalışabilir. Otomotiv üretiminde, gemi makinelerinin imalâtında, talaşlı imalâtta, makinelerin üretim, bakım - onarım ve montaj elemanı olarak görev yapabilirler. Ayrıca isteyen meslek elemanları kendi işletmelerini de kurabilirler.Makine imalâtçıları; meslekî yeterlilik, deneyim ve çalışma sürelerine göre ücret alır. İş yerinin büyüklüğü, üretim kapasitesi gibi faktörler de meslek elemanlarının maaşlarında etkili olmaktadır.